3 maj 2008

Fru Gårman

Nu tar det hus i helvetet här.

Det ska alltså införas en Fru Gårman-skylt för att göra det mer jämställt.
För det första kan man ju undra varför det skulle göra det mer jämställt och om det är värt alla de tusentals (säkert miljontals) kronor det kommer kosta att byta ut diverse skyltar.
När skyltarna är uppe kommer det då klagas på vilka skyltar som är med Herr Gårman och vilka som är med Fru Gårman?
"Men alla Fru Gårman-skyltar sitter på dåliga gator. Sluta nedvärdera oss kvinnor!"

Men framförallt. Herr Gårman är även en ordlek för "här går man", vilket ju är precis vad skylten säger. Detta får man lära sig i lågstadiet och är ett perfekt sätt att få barnen att förstå att det är där man ska gå över vägen. (även om de i slutändan skiter i det i vilket fall)
Eftersom det ska vara jämställt så måste väl då Fru Gårman vara en ordlek för "fru går man"
"Ja, nu tycker vi att alla fruar går och blir män. Då får ni det mer jämställt."

Visserligen är det ju sant. De skulle behandlas mer lika med männen om de faktiskt blev män, men det är väl ändå fel sätt att hantera det ojämställda i samhället, eller?


Skärpning för helvete!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Eh? Vilken bra lösning, gör alla kvinnor till män? :S Då kan man lika gärna säga att det också skulle bli mer jämställt om alla män blev kvinnor.

Det sämsta med dessa skyltar är att de kommer kosta massa pengar, men i övrigt tycker inte jag att det är nåt fel med det. Jag tror att barn kan lära sig vad ett övergångsställe är oavsett om det är en man eller en kvinna på skylten. De är inte tröga.

"fru går man"? Nej, det rätta skulle isf vara "här går fru".

Mattias Lyckne sa...

Självklart kan barn lära sig vilket kön det än är på figuren på skylten. Det var ju aldrig min poäng utan bara en utflykt jag gjorde lite halvt oseriöst.
Det är fortfarande så att Herr Gårman är en ordlek för "här går man" och det förvånar mig inte alls om de kom på namnet "Herr Gårman" just pga det. (för annars hade den väl bara hetat övergångsställe eller så?)
Figuren i sig är ju ganska könsneutral dessutom.

Vad är ordleken i "Fru Gårman" och "här går fru" menar du?

Det finns skyltar med kvinnor och det finns skyltar med män. Förstår inte varför varje skylt måste finnas i båda varianterna (rättare sagt är det väl bara just denna de ska fixa dessutom)

Men visst. Regeringen gjorde ett tappert försök till att få det mer jämställt. Synd bara att det antagligen kommer förstärka könsrollerna och att de nu får det att låta som det inte finns några riktiga problem i frågan.

Anonym sa...

Vad sägs om: "Fröken! Går man?"

"Nej lilla Lisa, man cyklar eller
åker spark..."

...neeej det blev inte särskilt roligt, men det beror säkert på att den svenska humorn är patriarkal...

Skicka en kommentar